luni, 23 februarie 2009

amintiri din vară (2)

Lacul Nistru şi împrejurimi. Merg des vara pe-acolo. E convenabil de aproape de oraş, mai ales că pot să iau autobuzul local, şi să las acasă maşina pe care încă nu o am. Şi dacă reuşesc să evit zilele de week-end, am mari şanse să scap de recitalul de manele ce se aude până pe vârfurile dealurilor înconjurătoare, de la unele adunături de tineri care vin la o prelungită beţie cruntă, asortată cu Guţă şi cu conversaţii tari (non-stop, indiferent de oră), de un remarcabil prost gust. Dar odată ce îmi încep rătăcirile prin pădure, micile surprize ale lumii naturale încep să se desfăşoare în jurul meu. Sigur, şansa de a întâlni un cerb sau un mistreț este nulă. Animalele astea se pare că au un auz mai fin şi mai selectiv decât animalele rămase pe malul lacului; de aceea probabil că îşi caută liniştea în locaţii mult mai puţin accesibile nouă. Rămân însă cu vietăţile mici şi pasiunea mea pentru macro, precum şi cu frumuseţea unei păduri aparent monotone, dar care ascunde câteva surprize, odată ce te hotărăşti să deviezi de la cărarea bătătorită şi să o iei aiurea prin pădure. Roci mari împrăştiate printre copaci, poate nu aşa de spectaculoase ca în alte părţi mai cunoscute ale Gutâiului, dar de aceeaşi natură vulcanică şi cu acelaşi grad de dezagregare formează sculpturi, turnuri şi portaluri interesante.
O privire răbdătoare prin litieră, dacă e posibil cu o lupă, poate dezvălui câteva creaturi interesante, mai rar văzute, sau să-ţi spună câte ceva despre modul lor de a trăi. Un păianjen relativ des întâlnit acolo, care nu-şi ţese pânză, dar îşi crează un cocon de mătase în care-şi ţine puii feriţi, lipit de abdomenul mamei:

Pe sub buşteni, în locuri cu umezeală mişună o grămadă de gândaci şi miriapode, sau din când în când Bielzia coerulans un melc endemic Carpeților,  fără cochilie, din familia limacşilor, a căror piele reflectă culori iridiscente de verzui, albastru şi mov:

Şi bineînţeles se pot găsi o grămadă de ciuperci, de toate formele şi culorile, de la cele mai gustoase până la cele mai otrăvitoare. Dar asta este o poveste separată, cu multe imagini în colecţia mea, pe care le voi prezenta altădată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Baia Mare, Maramureş, Romania
Născut la Baia Mare, Maramureş, România. Absolvent al Facultăţii de Chimie (1995) şi a Academiei de Muzică Gh. Dima (2007) ambele la Cluj. Pasionat de excursii si natură încă din copilărie; fotografia a venit puţin mai târziu, în adolescenţă, în principiu ca accesoriu în excursii, devenind în timp o pasiune la fel de importanta precum ieşirile în natură. Azi orice excursie fără un aparat foto la mine mi se pare inutilă.