sâmbătă, 5 septembrie 2009

Intruşii

A fost o vară caldă. Zile lungi, lumină multă, temperaturi ridicate, ocazional câte o ploaie rapidă şi zdravănă; ca de obicei în condiţii de astea, cam totul se face verde, apoi prinde culori şi culori de la plantele ce înfloresc sau chestiile alea mici care zboară şi pe care le numim insecte, sau ălea mai mari care zboară şi le numim păsări. Da, avem o floră şi faună bogată (încă, pentru că nu ne tare străduim să o păstrăm cum se cuvine, aşa ca societate românească). Le considerăm ale noastre, sunt parte din noi, deşi au fost aici înaintea noastră ... şi totuşi, unele au venit relativ recent pe meleagurile noastre, fie într-un proces de expansiune naturală, fie ajutate de neglijenţa umană. au venit aici să ramână şi să se înmulţească,sau mai mult sau mai puţin să deranjeze şi să substituie "rezidenţii" autohtoni. Eu îi numesc INTRUŞII.

Am să vă foto-prezint trei dintre ei, toţi veniţi din zona Asiei de Sud-Est şi a Australiei, actualmente rezidenţi români: o buburuză, Harmonia axyridis, care are prostul obicei de a ataca buburuzele autohtone odată ce termină cu păduchii de plante, o viespe de nămol, Sceliphron curvatum, Ce parazitează în special păianjeni, pe care îi paralizează şi îă infectează cu un ou, şi o ciupercă, Chlatrus arceri, care deocamdată nu a fost găsită vinovată cu nimic.


HARMONIA

CLATHRUS

SCELIPHRON

Un comentariu:

 1. Bună Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
  Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
  Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
  Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
  Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul ascultawhisper sau un email ascultawhisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
  Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

  RăspundețiȘtergere

Despre mine

Baia Mare, Maramureş, Romania
Născut la Baia Mare, Maramureş, România. Absolvent al Facultăţii de Chimie (1995) şi a Academiei de Muzică Gh. Dima (2007) ambele la Cluj. Pasionat de excursii si natură încă din copilărie; fotografia a venit puţin mai târziu, în adolescenţă, în principiu ca accesoriu în excursii, devenind în timp o pasiune la fel de importanta precum ieşirile în natură. Azi orice excursie fără un aparat foto la mine mi se pare inutilă.