sâmbătă, 12 martie 2011

Flori din adâncuri

Greu se hotărăşte primavara asta să vină cu ceva ghiocei, brânduşe şi mâţişori. Parcă mai greu ca niciodată. Vreau să ies un pic în natură, să-mi dezmorţesc ciolanele... însă tot rece e pe aici prin nord. Singurele flori pe care le pot admira sunt florile de mină din colecţia mea (dealtfel nu foarte vastă, ci mai mult simbolică).

Zona asta din nordul ţării a cam fost binecuvântată cu resurse minerale şi implicit cu concreţiunile şi cristalizaţiile ce apar într-o astfel de aglomerare bogată şi diversă de minerale, cunoscute sub numele de flori de mină.
Există... sau AU EXISTAT, că acun sunt în conservare (uau ce termen ştiinţifico-pompos pentru o industrie care e cam în ruină) o serie de exploatări miniere, unele de secole altele mai noi prin jurul zonei Băii Mari. Dealul Crucii, Săsar, Herja, Baia Sprie, Şuior, Băiţa, Nistru, Ilba, mai încolo un pic Cavnic, Băiuţ, Răzoare, locuri din care se extrăgeau aur, argint, cupru, zinc, plumb, staniu, mangan ... şi odată cu ele o multitudine de cristale şi flori de mină. Nu degeaba Muzeul de mineralogie din Baia Mare are una dintre cele mai valoroase colecţii din lume la această categorie. Abundenţa florilor de mină în Maramureş este notorie, şi mai fiecare locuitor de pe-aici are în casă măcar ca bibelou o floare de mină.
Vă prezint şi eu câteva aflate ca bibelou la mine în apartament:
   
Baritină şi calcită sub formă de trandafir

Galenă, Sfalerit, Marcasită, Pirită

Calcit negru
Cuarţ roz

baritină neagră, galenă, siderit

Cuarţ lăptos, calcit, siderit

Stibină, calcit

Un comentariu:

  1. Prima piesa este calcita, "cuartul roz" este de fapt manganocalcita, iar "baritina neagra, galena, siderit " este pirotina, siderit, galena. (atika)

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Baia Mare, Maramureş, Romania
Născut la Baia Mare, Maramureş, România. Absolvent al Facultăţii de Chimie (1995) şi a Academiei de Muzică Gh. Dima (2007) ambele la Cluj. Pasionat de excursii si natură încă din copilărie; fotografia a venit puţin mai târziu, în adolescenţă, în principiu ca accesoriu în excursii, devenind în timp o pasiune la fel de importanta precum ieşirile în natură. Azi orice excursie fără un aparat foto la mine mi se pare inutilă.