marți, 23 august 2011

Rockhounding - pe lângă mina Herja, Maramureş

"La pomul lăudat să nu mergi cu sacul" dar ia cu tine de poţi ciocănelul şi câteva dăltiţe şi o plasă mai rezistentă, că n-o să-ţi pară rău.
Din nou după pietre, spre disperarea neveste-mi care tot îmi zice: "O să ne prăbuşim la etajul trei într-o bună zi cu atâtea pietre în apartament!". Da' nu contează... oricum e prea cald în oraş şi cam nimic altceva util de făcut în zilele astea de concediu (eu concediu, ea încă nu...). Deci, direcţia de mers, fosta EM Herja, închisă şi în conservare, ca toate celelalte, cum sigur deja ştiţi şi voi - chestie de cultură generală. Drum scurt şi bun, din oraş în Ferneziu, cotit la dreapta peste râul Săsar pe drumul către mină, după pod 1 km de drum selenar până la bariera de la intrare. Păi cine să mai aibă grijă de porţiunea asta... Dar Dusterul îşi face treaba de de SUV producţie românească şi cu 10-20 km la oră ajung fără probleme la barieră. De aici, explorare pe jos. Mă salut frumos cu portarul şi-mi declar onest intenţiile vizitei mele care nu sunt nici colectatul infracţional de şine de fier şi nici de cabluri de cupru. Mina este oricum închisă, la propriu şi cu lacăt, fiind vizitată de câteva ori pe zi doar de câţiva angajaţi responsabili cu întreţinerea. Eu mă mulţumesc doar cu căutatul de pietricele prin halda de steril. Ştiţi cum se zice: "Gunoiul unuia, comoara altuia".
Halda de steril e imediat  pe dreapta după barieră şi arată cam ca orice haldă de steril de la o mină părăsită, adică dezolant:
"Panoramă" - Halda de steril EM HERJA
Încep uşurel de la bază uitându-mă după chestii ce ar putea fi interesante printre bolovanii de rocă vulcanică.
Mina Herja exploata un filon foarte bogat de minereuri complexe, în special sfalerit şi galenă dar şi calcopirită şi metale rare. Mineralele provenite de aici sunt de o varietate şi frumuseţe excepţională, locaţia fiind binecunoscută în toată lumea mineralogiei şi a colecţionarilor. Flori de mină de dimensiuni mari, şi cristalizaţii rare de la Herja există în toate muzeele  mari de profil de  pe mapamond.
Poate am şi eu noroc de ceva "resturi" de prin steril. Într-adevăr, nu degeaba atâta faimă: bucăţi de sfalerit (blendă) în cristalizaţii masive apar cam peste tot. Mai mult sau mai puţin pure, cu cristale de galenă, marcasită, pirită, sferosiderite, cuarţ, dolomit, calcit, şi probabil multe altele...
 
Bucăţi de sfalerit în halda de steril
Încet, încet, eşantioanele încep să se adune, majoritatea murdare, acoperite de pământ şi limonit şi alti oxizi de fier care-s parcă peste tot. Mai crap cu ciocanul câte un bolovan "suspect; unii îmi oferă surprize, alţii nu - ca la loto. Câteva bucăţi de calcit globular îmi fac cu ochiul, şi astea cam portocaliu - ruginii tot de la oxizii de fier,  apoi nişte cuarţuri nu foarte mari, dar combinate cu dolomit şi straturi bine formate de marcasită.
Urc uşor spre partea superioară a haldei ajungând la ruinele clădirilor exploatării, aflate într-o stare avansată de dezintegrare. Peste tot sunt rămăşite ale activităţilor demult încheiate aici: traverse de lemn, căşti de miner şi cizme aruncate vraişte de ani de zile, începând să prindă strat de muşchi pe ele... şi printre toate astea minerale. O grămadă de minerale. Dau şi peste o frumoasă bucată de blendă acoperită cu un ciorchine de diamante de Maramureş, în variatatea gri. Chiar la suprafaţă. Păi dacă nimeni n-a vrut-o, am să o iau eu.
Ajung într-o vreme la capătul sterilului cu rucsacul plin (şi greu) şi consider că ar fi cazul să mă retrag, nu înainte de de a lua o scurtă pauză de odihnă, la o ţigară (mda... din păcate fumez), într-un loc înierbat, lângă o recentă alunecare de teren de dimensiuni mici. 
Cum de obicei se întâmplă celor curioşi şi atenţi la detalii, natura oferă surprize: prin pământul proaspăt alunecat apar bucăţi dintr-un mineral pe care nu-l cunosc, format din cristale albe aciculare, de cca 1 mm grosime şi până la 2 cm lungime, înghesuite între staturi succesive de altă rocă necunoscută, foarte uşoară şi friabilă:
mineral acicular necunoscut între straturi de rocă friabilă
După "procesarea" eşantioanelor acasă - curăţire, spălare, îndepărtare straturi de limonit unde e cazul, etc. - surpriza "descoperirii acestui mineral se dublează: cel puţin una dintre eşantioane prezintă urme clare de fosile vegetale - frunze şi crenguţe. Nu am auzit sau citit niciodată despre existenţa fosilelor în această locaţie aşa că ar putea fi vorba de un site nou, sau poate doar o apariţie întâmplătoare. Va trebui să contactez un geolog sau un paleontolog ca să lămuresc această chestiune.
Frunze fosile pe rocă stratificată

Am să închei sumara relatare a acestei ture după pietre cu câteva din eşantioanele adunate:

Blendă, galenă, marcasită, sferosiderit, limonit

Detaliu: sferosiderit pe eşantionul de mai sus

Calcita globulară şi siderit, stropit cu marcasită

Cuarţ gri "diamant de Maramureş"

Sfalerit, dolomit, calcit

marcasită, cuarţ

rocă stratificată cu cristale aciculare

 
cristale aciculare - magnificaţie

6 comentarii:

  1. Salut Petre si bine ai revenit din Spania.
    Sper ca ti-a mers bine acolo si ai gasit ceea ce iti doreai sa gasesti.
    O sa te rog sa imi dai adresa ta, pentru a-ti trimite la schimb niste esantioane de prin zona Banatului si nu numai.Tu poti sa imi trimiti apoi ce esantioane doresti(si ai dubluri) de prin zona Maramures. Nu sunt un tip pretentios si ma multumesc cu orice fel de roci sau minerale ce imi trimiti, pentru ca niciuna nu este la fel ca alta!
    ID-ul meu de Mess este : victorborcia
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. salut Victor
    am sa iti trimit adresa mea de e-mail si vom coresponda acolo. Adresa mea fizica nu am sa o pun aici, din motive ca nu doresc sa fie vizibila pentru oricine. Am sa iti scriu acolo si cam ce am pe aici si daca totul decurge bine, pe saptamana viitoare la inceput iti voi trimite niste esantioane.Mess-ul nu il prea folosesc pentru ca imi face figuri si imi blocheaza calculatorul. Nu stiu de ce, dar cand nu il folosesc, totul e in regula...
    Bun, iata deci adresa de e-mail: petrudamsa@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Petru,
    Felicitari pentru piesele gasite. Si eu sunt din Baia Mare, mai jos e un link al blogului meu si putem comunica pe mail-ul miclaus_adyna@yahoo.com
    http://minerale-roci.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  4. Mineralul acicular poate fi aragonit - tot carbonat de calciu, dar cu alt sistem de cristalizare. Fosilele sunt specifice rocilor sedimentare si mai putin, respectiv deloc rocilor metamorfice si magmatice. E greu din poza sa stabilesti ce tip de roca e esantionul cu impresiunile acelea. La prima vedere frunzele s-au
    "lipit" pe esantion in timp ce acesta suferea o serie de dizolvari.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut si mie imi plac floriile de mina ..am intrat in ceva mina ..parasita ..sunt din zona ferneziu....aproape de mina herja ...daca doresti sa facem cateva iesiri la niste Mine ..in cautarea unor flori de mina ..si distractie..contacteaza-ma la :0753418378. iti voi spune numele doar la telefon .nu vreau .sa stie prea multa lume ca .umblu dupa asa zisi >>BOLOVANI<<

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt Nelu Vladuceanu din Constanta
    Daca stie cineva in Romanica noastra o exploatare de Fluorita/Fluorite/FLUORURA DE CALCIU
    Sunt interesat chiar si de halda de steril unde sar gasi acest mineral
    Nelu Vladuceanu
    0721711466 tel/watsapp

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Baia Mare, Maramureş, Romania
Născut la Baia Mare, Maramureş, România. Absolvent al Facultăţii de Chimie (1995) şi a Academiei de Muzică Gh. Dima (2007) ambele la Cluj. Pasionat de excursii si natură încă din copilărie; fotografia a venit puţin mai târziu, în adolescenţă, în principiu ca accesoriu în excursii, devenind în timp o pasiune la fel de importanta precum ieşirile în natură. Azi orice excursie fără un aparat foto la mine mi se pare inutilă.